Heb je een stedentrip naar Parijs op het programma staan? Dan ga je een paar dagen vol heerlijk eten tegemoet. Want zeg nou zelf, Parijs is misschien nog wel meer de stad van het Bourgondische leven dan dat het de stad van de liefde is. Vinden wij namelijk van wel. Dus neem onderstaand lijstje zéker mee op jouw tripje naar Parijs en hang al je goede voornemens even aan de wilgen. Dit wordt een héérlijke stedentrip. Letterlijk en figuurlijk.
Slakken eten
Franzen zijn gek op slakken. Punt. We kunnen er niks anders van maken. Er worden jaarlijks namelijk zo’n 500 miljoen in Frankrijk gegeten. De meest geliefde is de Franse wijngaardslak, familie van onze tuinslak. Een traditioneel Parijs gerecht is de gekookte landslak, genaamd ‘escargots’. Dus zoek dit gerecht op op de menukaart die je voor je neus krijgt in een Parijs restaurant en kom er achter hoe deze glibberige rakkers smaken.
Macarons halen bij Ladurée
Je kent ze vast wel. Die typische ronde gekleurde lekkernijen uit Parijs die nu ook super hip zijn om in Nederland te eten. Juist ja, macarons! Hoe hip is het dan wel niet om naar dé uitvinder van de macaron te gaan: Ladurée. Het was Louis Ernest Ladurée die in 1862 vanuit Zuidwest Frankrijk naar Parijs verhuisde en daar zijn eigen patisserie openende. Hier werd de macaron geboren. De winkel van Ladurée is misschien wel de mooiste winkel van de hele stad. In de etalage liggen de mooiste producten en als je ook maar één stap over de drempel hebt gezet begin je al te watertanden van de heerlijke geur die in deze winkel hangt. Bucketlist item dus!
Oesters eten aan de bar bij Le Mary Celeste
Dit waanzinnig hippe restaurant is gevestigd in de wijk Le Marias naast de bekende Rose Bakery. Elk hoekje in dit café-restaurant is Instagram waardig, geloof ons. Het publiek is hier dan ook knap en jong en dat wil je natuurlijk zien! De verse en grote oester zijn hier onwijs goed en kosten tijdens de Happy Hour (17-19 uur) maar 1 Euro!
Croissants eten bij Du Pain et Des Idées
Volgens locals eet je hier de beste croissants van heel Parijs. Voel je dus een echte Parisian en haast je naar deze Franse bakker, zoals je je een Franse bakker voorstelt.
Lunchen bij Café le Procope
Dit is het oudste café van Parijs. Het werd in 1675 geopend en was één van de eerste eetgelegenheden in de stad. Kan je het je voorstellen? Vele kunstenaars, acteurs en filosofen waren hier vaste gasten, zoals Voltaire, Danton, Musset, George Sand, enzovoorts. In dit café werd ook koffie voor het eerst geïntroduceerd. Tegenwoordig kan je hier heerlijke zeevruchtenschotels en traditionele brasseriegerechten eten. Leuk feitje: naast de voordeur in een glazen vitrine ligt de hoed van Napoleon. Hij liet hem hier achter met als belofte dat hij terug zou komen om zijn rekening te betalen. Ze wachten nog steeds op hem…..
Wijn drinken bij Le Baron Rouge
Frankrijk staat natuurlijk ook bekend om zijn wijnen. Dus een heerlijk avondje wijn drinken past perfect in een stedentrip Parijs. Eén van de leukste wijnbars van de stad is Le Baron Rouge. Het is hier altijd druk, op elk moment van de dag. Ja, zelfs vroeg in de ochtend ploppen mensen hier een wijnfles open.
Dineren bij Montparnasse 56
In de wijk Montparnasse staat de hoogste wolkenkrabber van de stad: Tour Montparnasse, wat letterlijk “de toren van Montparnasse” betekent. Op de 56ste verdieping zit het hoogste restaurant van Europa. Je begrijpt, dat geeft een waanzinnig uitzicht over deze mooie stad. En dan begrijp je natuurlijk ook dat je eten 10x lekkerder smaakt met die uitzicht. De live pianomuziek doet hier nog een schepje bovenop. Onze tip: reserveer een plekje rond zonsondergang en maak ie-der-een jaloers!
Ook lekker om te proberen, deze typische Parijse gerechten en lekkernijen:
• Quiche Lorraine; quiche gevuld met spekjes ei en kaas
• Paris-Brest; een gevulde krans van soezendeeg
• Niflettes; een klein taartje met een soort puddingvulling
• Tarte Bourdaloue; een peer- en amandeltaart
• Puits d’Amour; bladerdeeggebakjes met een zoete vulling